NL  |  EN  |  FR  |  DE

Only in Dutch – Uniquement en néerlandais – Nur auf Niederländisch.

Logo ezelskruid.

Natuurateliers

 • Alice Maes workshop koken deelnemers

‘Natuurlijke’ workshops

Naam: Alice Maes
Familie: Joris, dochters Ester en Emma
Herkomst: Leuven 19/09/1962

Al vele jaren volg ik cursussen over het gebruik van kruiden en wilde planten. In 2017 behaalde ik het diploma van meesterherborist. Tot nu toe gebruikte ik deze kennis vooral in eigen kring, maar met twee uitgevlogen dochters zijn de toepassingsmogelijkheden beperkt en krijg ik hoe langer hoe meer goesting om deze expertise met anderen te delen.  
Via mijn workshops wil ik je meenemen op ontdekkingstocht en laten kennismaken met wat je allemaal zelf kan maken met natuurlijke ingrediënten, planten en kruiden uit je omgeving. We zijn gewoon om alles in supermarkten of cosmeticawinkels te kopen maar het geeft zoveel meer voldoening om zelf aan de slag te gaan: je eigen beauty producten maken, een maaltijd met gezonde ingrediënten aanvullen met wilde planten en opfleuren met eetbare bloemen, zelf kruidendrankjes, ice teas en originele theemengsels maken.

“En tijd?”, hoor ik velen van jullie al zuchten. “Een drukke baan, een gezin,  partner en vrienden die aandacht vragen… Ik heb het hectische leven aan den lijve mogen ondervinden en weet er alles van. En toch gaat het niet alleen over tijd maar ook over mentaliteit en het loslaten van gewoontes.  Lippenbalsems maak je in een tiental minuten. Een perkje met eetbare bloemen in je tuin is zo ingezaaid en je oogst er de hele zomer van. Een kruidentuintje aanleggen is een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Door een plekje voor spontane groei vrij  te maken in de tuin krijg je heel wat eetbare wilde planten zomaar cadeau. Zelfs in bloembakken of op je terras kan je heel wat kweken zonder al te grote tijdsinvestering.

Niet alleen de praktische kennis, ook de verbondenheid met de natuur wil ik graag met jullie delen. Ik heb een groot respect voor de schoonheid van moeder aarde en ben dankbaar voor de overvloed die ze ons schenkt.
Ik nodig je uit om in verwondering mee te kijken naar wat er allemaal aan eetbare planten in onze omgeving, tussen het gras te vinden is : weegbree, klaver, brandnetel, duizendblad, kleefkruid, melganzevoet, vogelmuur… Tot begin vorige eeuw wist men goed gebruik te maken van deze waardevolle planten maar nu worden ze  bestempeld als onkruid, bestreden en met vergif besproeid.

Om het met een citaat van  “Laurette Van Slobbe in Eten en drinken met wilde planten”  samen te vatten:

Hoewel brandnetel de afgelopen eeuw is verworden tot onkruid en lievevrouwbedstro en kornoelje tot slechts een decoratieve tuin- en plantsoenplant, hebben ze ons eeuwenlang gevoed, gekleed en genezen. In één eeuw is een directe relatie tot voedsel en de natuur volledig op de achtergrond gedrongen door een macro-economische voedselindustrie. Met alle gevolgen van dien”

Niet alleen voor onze voeding schenkt de natuur ons zijn overvloed. Ook voor onze dagelijkse verzorging kunnen we gebruik maken van natuurlijke ingrediënten. Zelfgemaakte cosmetica met werkzame stoffen van kruiden, bloemen en vruchten bieden vele voordelen: ze zijn natuurlijk en huidvriendelijk, ze bevatten geen chemische toevoegingen, ze zijn dierproefvrij en je beleeft  plezier aan het bereiden. Voel elke keer dat je ze smeert  de dankbaarheid en verbinding met de natuur en je gaat er vanzelf door stralen.
Goesting om hiermee aan de slag te gaan? Dan wil ik jullie graag verwelkomen tijdens  een van de workshops. Alles is nog in opbouw, er zullen in de loop van de tijd workshops bijkomen en op aanvraag uitgewerkt worden. Het zal samen met jullie en met de natuur organisch groeien en bloeien.

Workshop ‘natuurlijke’ cosmetica

Workshop Kruiden cosmetica

Natuurlijk zelf cosmetica maken

In deze workshop leer je verzorgingsproducten maken op basis van natuurlijke ingrediënten zoals biologische plantenoliën, hydrolaten (planten en bloemenwaters), etherische oliën en andere duurzame ingrediënten.

We maken producten die je mee naar huis kan nemen:

 • dagcrème aangepast aan je huidtype
  (ook handcrème of bodylotion is mogelijk omdat werkwijze hetzelfde is, enkel verhoudingen verschillen)
 • lippenbalsem
 • gelaatsreiniger

Het zelf maken heeft vele voordelen. Je weet wat je op je huid smeert, je verkleint je ecologische voetafdruk door afval en schadelijke producten te beperken en je vermijdt proefdierenleed. Bovendien is het leuk om samen te leren en een aangepast kruidendrankje wordt voorzien.
Info en recepten krijg je mee zodat je verder kan experimenteren en daardoor heel wat kan besparen.

Praktische info:

 • Kostprijs: 60 euro/p.p.
 • Duur: 2,5 u
 • Waar: Itegembaan 188, 2590 Berlaar
  Er is voldoende parkeergelegenheid op onze oprit
 • Wanneer: volgens uw vraag: min 3, max 6 deelnemers.
 • Beschikbaarheid: consulteer onze kalender en stuur een mail naar [email protected]
 • Voor bijkomende inlichtingen +32 472 39 08 15

Workshop Koken met wilde planten

Koken met wilde planten en bloemen

Een rijk palet aan smaken, kleuren en geuren die we niet meer kennen. 

In deze workshop neem ik jullie mee op ontdekkingstocht naar het gebruik van wilde planten in de keuken. Rondom ons staan heel wat wilde planten die lekker en gezond zijn, vaak in je eigen tuin  tussen het gras, in houtkanten.
Verwonderlijk hoe moeder aarde ons elk seizoen de planten geeft die we op dat moment nodig hebben: frisse, groene blaadjes boordevol vitaminen en mineralen die ons helpen reinigen in de lente; afkoelend fruit en eetbare bloemen om je wilde kruidensalade op te fleuren in de zomer, vruchten en wortels die kracht en warmte geven in de herfst en winter. Bovendien hebben deze planten een rijk palet aan smaken, kleuren en geuren die we niet meer kennen. 

De seizoenen als leidraad

We verzamelen de meeste planten in onze ecologische tuin en werken vooral met planten die veel voorkomen en goed te herkennen zijn.
De seizoenen zijn onze leidraad voor deze workshop. We koken met wat de natuur ons op dat moment schenkt en combineren deze wilde planten met kruiden en groenten van het seizoen. Samen bereiden we een lekkere 4 gangen-lunch met aangepaste kruidendranken.

Praktische info:

 • Kostprijs: 50 euro/p.p.
 • Duur: 4 u
 • Waar: Itegembaan 188, 2590 Berlaar
  Er is voldoende parkeergelegenheid op onze oprit
 • Wanneer: volgens uw vraag: min 3, max 6 deelnemers.
 • Beschikbaarheid: consulteer onze kalender en stuur een mail naar [email protected]
 • Voor bijkomende inlichtingen +32 472 39 08 15