Alice in kruidenland

Naam: Alice Maes
Familie: Joris, dochters Ester en Emma
Herkomst, vindplaats: Leuven 19/09/1962

Beschrijving en eigenschappen

Al vele jaren volg ik cursussen over het gebruik van kruiden en wilde planten. In 2017 behaalde ik het diploma van meester herborist. Tot nu toe gebruikte ik deze kennis vooral in eigen kring, maar met 2 uitgevlogen dochters zijn we nu met  z’n 2-tjes en krijg ik hoe langer hoe meer goesting om alles met anderen te delen.

Natuurlijke ingrediënten, planten en kruiden uit je omgeving

Via mijn workshops wil ik jullie meenemen op ontdekkingstocht en jullie laten kennismaken met wat je allemaal zelf kan maken met natuurlijke ingrediënten, planten en kruiden uit je omgeving. We zijn zo gewoon om alles in de supermarkten, cosmetica winkels te kopen. Het geeft zoveel meer voldoening om zelf aan de slag te gaan: je eigen op maat gemaakte beautyproducten, een maaltijd met gezonde ingrediënten aangevuld met wilde planten opgefleurd met eetbare bloemen, zelfgemaakte kruidendrankjes, ice tea’s en originele theemengsels.

Tijd of mentaliteit?

En ”tijd”, hoor ik velen van jullie al zuchten “een drukke baan, een gezin,  partner en vrienden die aandacht vragen… Ik weet er alles van en heb het hectische leven aan den lijve mogen ervaren. En toch gaat het niet alleen over tijd maar ook over mentaliteit en het loslaten van gewoontes.  Lippenbalsems maak je in een 10-tal minuten, een eetbaar bloemenperkje in je tuin is zo ingezaaid en je oogst er de hele zomer van,  een kruidentuintje aanleggen is een leuke activiteit om samen met de kids te doen, en door een plekje vrij te maken in de tuin voor spontane groei krijg je heel wat eetbare wilde planten zomaar cadeau. Zelfs in bloembakken of op je terras kan je heel wat kweken zonder al te grote tijdsinvestering.

Praktische kennis en verbinding

Niet alleen de praktische kennis maar ook de verbinding met de natuur wil ik graag met jullie delen.
Ik heb een groot respect voor de schoonheid van moeder aarde en ben dankbaar voor de overvloed die ze ons schenkt.
Ik nodig jullie uit om mee verwonderd te kijken naar wat er allemaal aan eetbare planten in de omgeving, tussen het gras te vinden is : weegbree, klaver, brandnetel, duizendblad, kleefkruid, melganzevoet, vogelmuur… Van deze rijkdom wist men tot begin vorige eeuw goed gebruik te maken maar nu worden deze waardevolle planten bestempeld als onkruid, bestreden en met vergif besproeid. Om het met een citaat van  Laurette Van Slobbe in Eten en drinken met wilde planten  samen te vatten:

Hoewel brandnetel de afgelopen eeuw is verworden tot onkruid en lievevrouwbedstro en kornoelje tot slechts een decoratieve tuin- en plantsoenplant, hebben ze ons eeuwenlang gevoed, gekleed en genezen. In één eeuw is een directe relatie tot voedsel en de natuur volledig op de achtergrond gedrongen door een macro-economische voedselindustrie. Met alle gevolgen van dien”.

Voeding en verzorging

Niet alleen voor onze voeding schenkt de natuur ons zijn overvloed. Ook voor onze dagelijkse verzorging kunnen we gebruik maken van natuurlijke ingrediënten. Zelfgemaakte cosmetica met werkzame stoffen van kruiden, bloemen en vruchten bieden vele voordelen: ze zijn natuurlijk en huidvriendelijk, ze bevatten geen chemische toevoegingen, ze zijn dierproefvrij en je beleeft nog plezier aan het bereiden. Voel elke keer dat je ze smeert de dankbaarheid en verbinding met de natuur en je gaat er vanzelf door stralen.

Goesting om hiermee aan de slag te gaan? Dan wil ik jullie graag verwelkomen tijdens  één van de workshops. Alles is nog in opbouw, er zullen in de loop van de tijd workshops bijkomen, op vraag uitgewerkt worden.  Samen met jullie en met de natuur organisch groeien en bloeien…

  • Ezelskracht